Huidirritatie
Onze huid. Tot wel 2,5 m² in oppervlakte en daarmee een van onze grootste organen. Ze beschermt ons tegen schadelijke stoffen en stralingen van buitenaf, en zorgt er onder andere voor dat onze lichaamstemperatuur constant blijft. Maar wat als onze beschermlaag geïrriteerd of beschadigd geraakt? Wat als onze huid er plots anders begint uit te zien en misschien ook anders aanvoelt?
Wat is huidirritatie?
Huidirritatie of huiduitslag is een reactie van de huid op een (schadelijke) stof of straling, een infectie of een behandeling. De huidreactie kan bestaan uit een zwelling, rode, roze of paarsrode bultjes, blaasjes of al dan niet schilferige vlekjes. Dit kan gepaard gaan met jeuk, pijn en een branderig gevoel, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Hoe krijg je huiduitslag?
De oorzaak van huiduitslag of huidirritatie is vaak voor de hand liggend, maar soms ook heel moeilijk te achterhalen.
Gevallen waarin het meestal duidelijk is waarop je huid reageert, zijn bijvoorbeeld:
- insectenbeten
- zonnebrand
- scheren of epileren
- warmte of hitte
- koude, droogte of wind
- kledij (bv. te strakke kledij, stof die te weinig ademt zoals nylon)
- contact met bepaalde planten of schimmels (bv. tijdens het tuinieren)
- de inname van geneesmiddelen, zoals antibiotica en NSAID’s
Minder makkelijk te achterhalen is wanneer de huiduitslag uitgelokt wordt door:
- stress, spanningen en emoties
- hormonale veranderingen
- allergie (bv. voor bepaalde voeding of ingrediënten van cosmetica, kleur- of andere stoffen in kledij, reactie op een wasmiddel of wasverzachter)
- stoornis van het immuunsysteem (bv. psoriasis)
- een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie of virus
Met welke symptomen kan huiduitslag nog gepaard gaan?
Een rode geïrriteerde huid is geen ziekte op zich, maar een symptoom van een reactie op iets. Dit kan gepaard gaan met andere symptomen zoals:
- jeuk
- pijn
- branderig gevoel
- droge, schrale of schilferige huid
- blaasjes, eventueel met vocht
- extreem vette huid
- puistjes
- zich onwel voelen
- koorts
- opgezwollen kliertjes onder de huid
Moet je met huidirritatie naar de dokter?
Als je geen last hebt van de huidirritatie en de symptomen worden niet erger, dan hoef je niet meteen naar de dokter. Raadpleeg wel een arts als de huidirritatie niet over gaat of erger wordt.
Je huisarts kan je indien nodig iets voorschrijven om de symptomen te verlichten.
Is het niet duidelijk wat de reactie uitlokt en blijf je erg ziek, dan kan de huisarts je ook doorverwijzen naar een dermatoloog of een andere specialist voor verder onderzoek.
Niet onfeilbaar, wel een groot zelfherstellend vermogen
Onze huid heeft een heel belangrijke taak. Ze is onze eerste bescherming tegen diverse invloeden van buitenaf. Drie lagen (de opperhuid, de lederhuid en de onderhuid) moeten doordrongen worden alvorens iets ons lichaam binnendringt. Irritatie van de huid is dan ook een signaal dat er iets aan de hand is en kan de werking van dit orgaan verstoren.
In vele gevallen kan je huidirritatie voorkomen, en verdwijnt de uitslag ook helemaal vanzelf. Is er toch sprake van een ernstige huidreactie, dan kan je hulp inschakelen om het leed te verzachten en de oorzaak te achterhalen.
Tips om huidirritatie te voorkomen
Draag luchtige kledij en kies voor ademende stoffen
Spannende kledij kan de doorbloeding verminderen, kan wrijving veroorzaken en ervoor zorgen dat haartjes gaan ingroeien. Dat kan allemaal irritatie veroorzaken. Sommige materialen zorgen er bovendien voor dat je meer gaat zweten. Kies daarom steeds voor materialen die goed ademen zoals katoen en linnen.
Voorkom uitdroging van de huid
Hydrateer je huid van binnenuit door voldoende water te drinken en aan de buitenkant met een hydraterende of voedende crème. Kies voor alle veiligheid een crème voor de gevoelige huid die dermatologisch werd getest om reacties op bepaalde ingrediënten te vermijden. Neem ook geen te warme douches of baden, en kijk uit met airco en verwarming, want dit droogt je huid extra uit.
Vermijd een huidreactie
Bescherm je huid tegen koude, zon en wind om beschadiging te voorkomen. Draag hiervoor aangepaste kledij en gebruik beschermende oliën, crèmes, zalven of lotions, bij zonnig weer steeds met een hoge zonnebeschermingsfactor.
Ben je gevoelig voor insectenbeten, vraag dan raad aan je apotheker om de insectenbeet te herkennen en hoe je de insecten in kwestie kan weren.
Is de oorzaak van je huidreactie niet meteen duidelijk, probeer dan te achterhalen welke stof (bv. parabenen), welk materiaal (bv. latex) of welke handeling (bv. scheren) huiduitslag veroorzaakt zodat je deze kan vermijden. Schakel indien nodig de hulp van een arts in.
Zorg voor ontspanning en voldoende nachtrust
Onder invloed van het stresshormoon cortisol, vermindert je immuniteit en verzwakt dus ook de barrièrefunctie van je huid. Huiduitslag door stress komt vaker voor in het gezicht, in je nek, op je borst en op je armen. Goed ontspannen en voldoende slapen is in dit geval de boodschap.
Tips bij huiduitslag
Reinig de huid met een zachte zeep
Gebruik een pH-neutrale zeep zonder parfum om je te wassen. Je huid wordt op deze manier schoon zonder dat ze wordt aangevallen door stoffen die de huid extra gaan irriteren. Na het douchen of baden is het belangrijk om je huid steeds goed af te drogen. Hard wrijven met een handdoek is helemaal uit den boze, droogdeppen daarentegen is wel een goed idee.
Hydrateer je huid
Wees niet spaarzaam met vochtinbrengende crèmes. Breng ze rijkelijk en frequent aan om de huid te hydrateren. Drink ook voldoende water om je vochtbalans op peil te krijgen en een vlotter herstel van de huid te stimuleren. Ook bij zonnebrand kan je op deze manier de verbrande huid verkoelen. Kies dan voor een verfrissende gel zoals Calendeel® . Calendeel® verzacht, herstelt en beschermt de beschadigde huid.
Houd je nagels schoon en kort
Als je huiduitslag ook nog eens jeukt, dan is het vaak erg moeilijk om eraf te blijven. Probeer echter niet te krabben. Wat de oorzaken van je jeukende huid ook zijn, door te krabben verhinder je het herstel van je huid en kan de huidirritatie zelfs erger worden. Je nagels schoon en kort houden kan zeker helpen extra schade te voorkomen.
Eet gezond en beweeg voldoende
Een gezonde en gevarieerde voeding levert de nodige bouwstenen om je huid te laten herstellen. Stimuleer ook de doorbloeding van je huid met lichaamsbeweging of een aangepaste massage.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van huidirritatie?
Huidirritatie wordt vaak veroorzaakt door allergieën voor bepaalde stoffen, door hormonale invloeden, een infectieziekte of een stoornis van het immuunsysteem. Om dergelijke huiduitslag onder controle te krijgen, is professionele hulp vaak aangewezen. Verder kan huidirritatie vaak vermeden worden met kleine maatregelen of aanpassingen, zeker als het gaat over zonnebrand, insectenbeten, ontharen, irriterende kledij of wasmiddelen enz.
Is huiduitslag besmettelijk?
Huiduitslag is in de meeste gevallen niet besmettelijk. Er moet wel voorzichtigheid geboden worden bij virale infecties bv. mazelen, waterpokken, rodehond… Dit zijn ziektes die veroorzaakt worden door een virus en meestal bij kinderen voorkomen. Ga langs bij je huisarts als je vermoedt dat er sprake is van een infectieziekte.
Is huiduitslag gevaarlijk?
Huiduitslag is doorgaans niet gevaarlijk. Neem wel contact op met je huisarts als de uitslag niet over gaat of erger wordt. Ook bij het optreden van andere symptomen zoals koorts, braken, diarree en ademhalingsproblemen, is het sterk aangewezen een arts te raadplegen.
Wanneer verdwijnt huidirritatie meestal?
Een huidreactie kan heel snel opkomen, en even snel terug verdwijnen. Afhankelijk van de oorzaak van de huidirritatie zal de huid meer of minder tijd nodig hebben om te herstellen. Merk je na een paar dagen nog geen verbetering, dan is het raadzaam even bij je huisarts langs te gaan.
Wat kan ik zelf doen als ik last heb van huiduitslag?
Als je last hebt van huiduitslag is het belangrijk de huid schoon te houden. Gebruik alleen milde verzorgingsproducten en probeer zeker niet te krabben. Je kan de huidirritatie en eventuele jeuk ook verzachten met een verzachtende en verfrissende gel zoals Calendeel® . Calendeel® is een speciaal daarvoor ontwikkelde gel die de geïrriteerde huid bovendien beschermt en helpt te herstellen.
Wanneer moet ik naar de dokter met huiduitslag?
Over het algemeen is een doktersbezoek omwille van huiduitslag niet nodig en verdwijnen de klachten vanzelf. Blijven de klachten aanhouden, voel je je ziek of ben je ongerust, ga dan zeker lang bij de dokter.